Çeşme Aktüel

Karşı komşumuzdan Paskalya daveti var.

Karşı komşumuzdan Paskalya daveti var.
180 views
09 Nisan 2015 - 22:54

Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in gördüğü işkencelerin ardından önce çarmıha gerilmesi, sonra da ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri bu yıl Katolik aleminde geçtiğimiz hafta sonu yapılmışken, Ortodoks aleminde 11 ve 12 Nisan tarihlerinde kutlanacak. Yunanistan’ın Sakız Adası Paskalya etkinlikleri kapsamındaki ‘Ruketopolemos / Roket (Havai fişek) Savaşları’ dünyada tek olma özelliğine sahip. Adanın Vrondados köyünde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliseleri cemaatleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar dayanan Ruketopolemos’ta bu yıl yaklaşık 70 bin havai fişek ateşlenecek. 11 Nisan Cumartesi günü Hz İsa’nın dirilişini temsil eden Anastasi gecesinde (Diriliş Yortusu) iki kiliseyi hedef alan fişekler saat 21:00’de havada uçuşmaya başlayacak. Gittikçe artan bir tempoyla süren savaş 23.30’da geçici ateşkesle durur. Her iki kilisede ibadet başlar. Saatler 24:00’ü gösterdiğinde ‘Hristos Anesti – İsa dirildi’ sözleri duyulduğunda asıl savaş yeniden başlar. En görkemli anlar da bu dakikalarda yaşanır ve gökyüzündeki ışık şöleni berrak havalarda Çeşme sahilinden de izlenebilir.

OTELLERİN TAMAMINA YAKINI DOLDU

Turizm sektöründe faaliyet gösteren Point Şirketler Grubu sahibi, bir önceki dönemde Sakız Belediyesi Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı olan ve Türk – Yunan dostluğuna katkılarıyla tanınan Konstantinos Moundros, hafta başında İzmir’de gerçekleştirilen Türk – Yunan Turizm Çalıştayı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’den Paskalya için adaya turist gelmeye başladığını söyledi. Moundros, “Bu dönemde adamızı ziyaret eden Türk turist sayısı ikiye, üçe katlanıyor. Şu anda otellerin hemen hemen tamamı doldu. Bu bizim için çok güzel. İzmir ve Çeşme başta olmak üzere tüm Türkiye’den insanlar dünyada tek olan roket savaşlarını izlemeye geliyor. Çok değil bir 10 yıl kadar önce adamıza gelen Türk turist sayısı yaklaşık 5 bin kadardı. Bu yaz yoğun bir ilgi bekliyoruz. Sene sonunda 100 bin’in üzerinde Türk ziyaretçi adamıza gelmiş olacak. Bu da dostluk adına, komşuluk adına, karşılıklı turizm adına güzel bir gelişme. Hafta sonunda dostlarımızı adamıza bekliyoruz” diye konuştu.

YAKLAŞIK 2 BİN 500 TÜRK MİSAFİR AĞIRLAYACAĞIZ

Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Birliği Başkanı Dimitris Kytrilakis ise bir geleneği yaşatırken, dostlarla birlikte eğlenmenin keyfinin bambaşka olduğunu dikkat çekerek şöyle konuştu:

Şimdi Paskalya, roket savaşlarından dolayı bütün otellerimiz doldu. Özellikle şehir merkezi, Karfas ve çevredeki otellerde yer yok ama köylerimizde konaklama imkanları mevcut. Bu yıl sadece Türkiye’den 2 bin – 2 bin 500 civarında misafirlerimiz olacak. Çoğu Cumartesi gelip bir gece konaklarken, 2-3 gün öncesinden gelenler de var. Türk misafirlerimiz her zaman bizim öncelikli konuklarımız. Sizleri seviyoruz, adamızda hiç yabancısı olmadığınız misafirperverliğin en iyisini göreceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim. Gelin birlikle eğlenelim, stresten uzak birkaç mutlu gün geçirelim.”

SAPANDAN TOPA, TOPTAN HAVAİ FİŞEKE

Geleneğin tarihini merak edenler için kısa bilgi vermek gerekirse; büyük bir olasılıkla cemaat çekişmesi nedeniyle iki kilisenin çocukları arasında sapanla birbirlerine taş atarak başlayan sürtüşmeye, Paskalya bayramı zamanında büyükler de katılırmış. Zamanla İsa’nın dirilişi kutlamaları kiliselerin avlularına yerleştirilen toplarla yapılan kuru sıkı atışlara bırakmış. Kutlamaların uzun yıllar bu şekilde dozunu artırarak sürdürülmesi nedeniyle tehlike yaratmaya başlamış. Sonunda 1889 yılında adanın hakimi Türkler hem bunu önlemek, hem de adalıların ayaklanma tehlikesini ortadan kaldırmak için bu toplara el koyar. Bu geleneği Türkleri rahatsız etmeden sürdürmek isteyen Sakızlılar havai fişekte karar kılmışlar. O gündür bugündür Aziz Markos kilisesinin kubbesiyle, ana giriş kapısının üzerindeki Aziz Markos heykeline, karşı tarafta ise Panagia Erityani kilisesinin saatine karşılıklı binlerce havai fişek fırlatılıyor. Bu savaşın tek galibi ise yüzyıllardır gerçekleştirilen gelenektir. Vrondadoslular ise ertesi gün Lambri’nin gününde barışırlar.

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu