Geçtiğimiz Pazar günü Paskalya Bayramı’nın başlangıcı yani İsa Peygamber’in Kudüs’e girişi kutlandı. Perşembe günü de çarmıha gerilişi anıldı. Cuma günü (dün) ise mezara defnedilişi anısına bir tören düzenlendi. Yas tutulduğu için bayraklar yarıya indirildi. Cumartesi günü (bugün) roket savaşları yapılacak ve gece yarısı İsa’nın tekrar dirilişi kutlanacak…
Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinliklerinin finali Cuma akşamı düzenlenen törenle başladı. Tüm Hıristiyan aleminde olduğu gibi Sakız Adası’nda da (Chios) bir tören düzenlendi. Törene siyasi parti temsilcileri, ordu mensupları başta olmak üzere yaklaşık bin kişilik kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
İSA’NIN NAAŞINI SEMBOLİZE EDEN KUMAŞ İKONA ÇİÇEKLERLE SÜSLÜ TAHTIREVANLARDA GEZDİRİLDİ
Başta Metropolis Katedrali olmak üzere şehir merkezindeki beş kilisede toplanan Ortodoks Hıristiyanlar, kilise papazlarının önderliğinde çiçeklerle süslenmiş ve ışıklandırılmış içinde de Hz. İsa’nın naaşını sembolize eden bir kumaş ikonanın yer aldığı haçlı tahtırevanlar eşliğinde saat 21:00’de Vounaki Meydanı’nda buluştu. Burada adanın dinsel idari merkezi olan Metropolis Katedrali’nin Piskoposu Markos Vasilakis önderliğinde herkesin sağlığı ve barış için dua edildi. Dua sonrası bir konuşma yapan Piskopos Vasilakis, geçmişin unutulmaması, geleneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Bu konuşmanın ardından her kilise cemaati tekrar tahtırevanlar eşliğinde bağlı bulundukları kiliselere geri döndüler.
SEN KİMSİN Kİ, ZAFERİN KRALI OLUYORSUN
Metropolis Katedrali’ndeki tören için Sakız adası protokolün de katıldığı topluluk Vounaki Meydanı’ndan kortej yürüyüşüyle Aplotaria Caddesi üzerinden katedrale ulaştı. Birçok kişi balkonlardan kortejin üzerine gül yaprakları serpti. Bando da yas tutulduğu için yol boyunca yavaş ritimli parçalar çaldı. Katedrale gelindiğinde Piskopos Vasilakis Hz. İsa’yı sembolize ederek ve yine sembolik olarak ahiretin (Hz. İsa ölene dek cehennem, öldükten sonra cennet ve cehennem olarak ayrılıyor) kapısını çalıyormuşçasına katedralin kapalı olan kapısını “Zaferin Kralı geldi” diyerek çaldı. Kapının arka tarafında ise cehennemin bekçisi şeytanı sembolize eden kişi “Sen kimsin ki, Zaferin Kralı oluyorsun” diyerek Hz. İsa’nın içeriye girmesine engel olmaya çalıştı. Bu diyalog üç kez tekrar edildi. (Şeytanın Hz. İsa’yı ahirete almak istememesinin nedeni ise Hz. Adem ve Havva’dan bu yana cehennemde kalan ölüleri cehennem azabından kurtarıp cennete yönlendireceğini biliyor olması. Ki Hz. İsa, ahirette kaldığı üç gün boyunca buradaki tüm ölüleri cennete davet ediyor) Üçüncü deneme sonrasında Piskopos Vasilakis kapıyı zorlayarak içeri girdi. Buradan da sadece papazların girebildiği kutsal yere (ieron) geçti.
CUMA GÜNÜ HZ. İSA’NIN ÖLDÜĞÜNE KABULLENDİLER, CUMARTESİ GÜNÜ DİRİLDİĞİNE TANIKLIK EDECEKLER
Ardından diğer papazlar Hz. İsa’nın naaşını sembolize eden kumaş ikonayı tahtırevandan alarak kiliseye getirdi. Halk ise bu boş tahtırevanın altından geçerek katedrale girdi. Bunun anlamı, “Biz Hıristiyanlar Hz. İsa’nın öldüğünü kabul ediyoruz” demekti. Papazlar kumaş ikonayı kutsal masanın (Antik Yunanca’da Agia Trapeza) etrafında üç kez dolaştırdı. Bunun nedeni ise Hz. İsa’nın ahirette üç gün kalmasıydı. Kumaş ikona bazı kiliselerde kutsal masanın üzerinde 40 gün kaldıktan sonra çerçevelenip yüksek bir yere asılıyor. Bazılarında ise bir sonraki paskalyaya kadar bir yıl boyunca kutsal masanın üzerinde kalıyor. Bu seremoninin ardından Piskopos Vasilakis İncil’den ayetler okudu. Daha sonra içeriye tahtırevan getirildi. Katedralde bulunanlar Hz. İsa’ya saygılarını göstermek için katedrale gelene dek kumaştan ikonasının yer aldığı tahtırevanı öptüler. Bu seremoni sonrası tören sona erdi.
Hz. İsa’nın öldüğünü Cuma günü kabullenen hıristiyanlar, bugün (Cumartesi günü) saat 23:59’da yeniden dirilişini kutlayacaklar. Bu kutlama Sakız Adası’na özgü olarak havai fişek savaşıyla yapılacak.