Çeşme Aktüel

Davet üzerine Tunus’u ziyaret ettik

Davet üzerine Tunus’u ziyaret ettik
157 views
06 Haziran 2015 - 8:51

TUNUS’TAN EGELİ YATIRIMCIYA DAVET VAR

Tunus Turizm Müşaviri Mohamed Bachar’ın daveti üzerine Tunus’a düzenlenen 6 günlük geziye bir grup İzmirli gazeteci de katıldı. Tunus ile Türkiye arasında başta turizm olmak üzere, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yatırım olanaklarının gündeme geldiği gezi boyunca, Kuzey Afrika’nın önde gelen turizm destinasyonları tanıtıldı. Gezinin son günü İzmirli gazeteciler Tunus Büyükelçiliği’ni de ziyaret edip, iki ülke ilişkileri hakkında bilgi aldı.

İZMİR VE ÇEŞME’Yİ ÇOK SEVDİM

Geçtiğimiz yıl Çeşme Radisson Blu Hotel’de düzenlenen Uluslararası 1. EURO MENA (Avrupa-Orta Doğu-Kuzey Afrika Ülkeleri Birliği) Forumu’na katılarak bir sunum yapan Uluslararası Wellness Komitesi Başkanı Habib Bouslama, sahibi olduğu Nahrawess Hotel & Spa Resort’ta ağırladığı gazetecilerle ülkesi Tunus’ta Türklerin çok sevildiğini ve Türk yatırımcılara kapılarının sonuna kadar açık olduğunu, devletin her türlü kolaylık ve teşvikle destek verdiğini söyledi. Akdeniz’in en büyük SPA ve Wellness tesisini Tunus’ta kurduklarını belirten Bouslama, gezme imkanı bulduğu İzmir ve Çeşme’yi çok beğendiğini, turizm alanında Egelilerle iş birliği yapmak istediklerini belirterek, “Tarih boyunca Türkiye ile Tunus arasında çok iyi ilişkilerimiz oldu. Bu ilişkilerin daha da ileri götürülmesini isterim. Tunus’ta Türkler çok sevilir. Nasıl kardeş bir ülke olduğumuzu kendiniz bizzat gördünüz. Biz SPA ve Wellness turizmi konusunda uzmanız ve 60’lı yıllarda turizme başladığımızda Akdeniz çanağında İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sıradaydık. Zaman içinde Türkiye bizi geçti. Çeşme’de bir SPA ve Wellness merkezi kurulacağını otelciler birliği başkanı söylemişti. Ben birikimimi sizlerle seve seve paylaşırım. Bizim yaptığımız hatalara sizler de düşüp zaman kaybetmeyin. Biz bu konuda artık yeterince deneyimliyiz. 55-65 yaş arası insanların dünya nüfusundaki oranı yüzde 10 civarında ve bu oran gittikçe yükseliyor. Yaklaşık 650 milyonluk bu pazara 65 yaş üstünü de eklerseniz bir milyar insan SPA ve Wellness turizmi için seyahat ediyor. Birbirimizi rakip olarak görmemize gerek yok. Pastadan hepimize fazlasıyla pay var. İşbirliği ile bu payı iki ülke lehine büyültmek mümkün. Türkiye’nin termal olanakları çok fazla. İyi bir işbirliğiyle, know how (bilgi, deneyim paylaşımı) ile kısa zamanda çok yol alınabilir. Çünkü hedef kitlemiz değişik ülkelere seyahat etmeyi seviyor. Tunus’a gelen, neden Türkiye’yi de ziyaret etmesin? Türkiye gelen bir de Tunus’u görsün. Turizmde işbirliği yapanlar her zaman kazanır” diye konuştu.

İLK ETAPTA İKİ BÜYÜK YATIRIM İÇİN DAVET

Tunus’un üçüncü büyük kenti Sousse’nin merkezinde denize sıfır devasa bir şehir otelinin de sahibi olan Habib Bouslama, bu otel ile deniz ve dağ manzaralı 110 dönümlük bir arazide projelendirilen golf otel için bir Türk yatırımcıyla ortaklık yapmak istediğini vurguluyarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“SPA ve Wellness turizmi, turizm çeşitliliği içinde geleceği en parlak dalların başında. Dünya yaşlandıkça sağlığa verilen önem de artıyor. Öte yandan golf turizmi zengin turistin her zaman gözdesi. Avrupa’da mevsim itibariyle golf tesislerinin kapalı olduğu kasım – nisan ayları arasındaki altı aylık dönem Tunus’ta bu turizm için ideal. Başta Egeli turizmciler olmak üzere Türk yatırımcılar için önümüzdeki birkaç yıl büyük avantajlar sunuyor. Bu fırsattan yararlanırlarsa yatırımları ileride çok değerlenecek. Gelsinler, misafirimiz olsunlar, 78 çeşit tedavi uygulamasının yapıldığı, başta Fransa, Rusya, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden ve tüm dünyadan gelen turistlere hizmet verdiğimiz tesislerimizi görsünler, birlikte nasıl bir yatırım yapacağımıza karar verelim.”

TUNUS’TA 600 TÜRK YAŞIYOR, EN BÜYÜK TÜRK YATIRIMCI İSE TAV

Türkiye Tunus Büyükelçiliği’nin verdiği bilgilere göre iki ülke arasındaki iş birliği her geçen yıl artıyor. Geçtiğimiz günlerde YÖK başkanı ve 11 rektörün Tunus’u ziyaret ettiği ve eğitim alanında ortak projelerin görüşüldüğü bildirildi. Yine Mayıs ayı sonunda Manisa Ticaret Odası’ndan bir heyetin bu ülkedeki yatırım olanaklarını incelemek için geldiği belirtilirken, ülkedeki en büyük Türk yatırımcının TAV olduğu, Tunus’ta toplam 600 Türk vatandaşının yaşadığı bilgisi verildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye Tunus’a 100 milyon doları hibe, 200 milyon doları düşük faizli, uzun vadeli kredi olmak üzere toplamda 500 milyon dolarlık yardımda bulundu. 2014’te Türkiye Tunus’a 915 milyon 92 bin dolarlık ihracat yaparken, Tunus’tan ithalat 196 milyon 697 bin dolar olmuş. 2010 yılında Tunus’a gelen turist sayısı 6 milyon 902 bin iken, 2011’de Arap Baharı eylemleri nedeniyle bu sayı 4 milyon 785 bin olmuş. Geçtiğimiz yıl ülkeyi ziyaret eden turist sayısı ise 6 milyon 68 bin. Tunus’tan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2013’te 91 bin 683 iken, geçen yıl 100 bin 613 Tunuslu Türkiye’yi ziyaret etmiş. Nisan 2014’te Türkiye’ye giden Tunuslu sayısı 8 bin 432’yken, bu sayı bu yıl nisan ayında 8 bin 702’ye çıkmış. Tunuslular en çok televizyonda izledikleri Türk dizileri nedeniyle Türkiye’yi görmek istiyor.

YABANCI TURİSTLER ESKİSİNE ORANLA DAHA GÜVENLİ BİR TATİL YAPIYOR

Mart ayında yaşanan talihsiz müze baskını sonrasında özellikle turistik bölgelerde güvenlik önlemleri gözle görülür biçimde artırılmış. Yabancı turistler eskisine oranla çok daha güvenli bir şekilde tatil yapıyorlar. Otellerde, şehir merkezlerinde, plajlarda, müzelerde olmak üzere yaşamın her alanında yabancı turistler, yerli halkla iç içe, Afrika’da tatil yapmanın keyfini çıkarıyor.

 

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu