5 Temmuz 2015, Türk edebiyatında tüm zamanların en usta yazarlarından olan Aziz Nesin’in doğumunun 100. ölümünün ise 20. yıldönümü. Sevenleri onu Alaçatı’da bir kez daha özlemle anacak. Bugünün diğer bir önemli etkinliği ise, İzmir basınının duayen gazetecilerinden Nedim Atilla’nın katılacağı ‘Germiyan’da Slow Foot’ etkinliği olacak..
OĞLU ALİ NESİN DE KATILACAK
İlk etkinlik saat 19:00’da. Usta yazar Aziz Nesin sevenleri tarafından Alaçatı’da anılacak. Aziz Nesin, Alaçatı Dost Kitabevi’nin konuğu olarak 5 Temmuz 1995 tarihinde imza ve söyleşi için geldiği Alaçatı’da hayatını kaybetmişti. Doğumunun 100., vefatının da 20. yıldönümü olan bu yıl, oğlu Ali Nesin’in de katılacağı anma programı Alaçatı Cumhuriyet Meydanı’nda saat 19.00’da başlayacak.
Bilgi için: Ömer ÖNAL – Alaçatı Kitabevi
0 533 449 00 69 – 716 86 75
GERMİYAN NEDİM ATİLLA’YI AĞIRLAYACAK
İkinci etkinlikte ise gazeteci-yazar Nedim Atilla Germiyan Toplum Birliği’nde slow food oluşumunu anlatacak. Türkiye Slow Food hareketi kurucularından Nedim Atilla, bugün saat 19:30’da Germiyan mahalle kahvesinde, yörenin değerlerini koruyarak kalkınma yöntemlerini bulmak yolunda alternatif bir model olan ‘Slow Food’ ve ‘Terra Madde’ organizasyonlarını anlatacak.
EKONOMİK GETİRİSİ TÜM ÇEŞME VE YARIMADA İLE PAYLAŞILACAK
Çeşme Rotary Kulübü 2015-2 Dönemi Başkanı Pınar Kırmızıoğlu, Germiyan Toplum Birliği’nin bu etkinlikle ‘Germiyan’ın korunması gereken değerleri nedir ve bunları yitirmeden nasıl bir kalkınma sağlanabilir ve bölgeden uzaklaşan gençlerin geri dönmesi nasıl sağlanabilir?’ sorusunun yanıtını aramayı amaçladığını belirterek, “Bu arayış Çeşme Belediyesinin farklı mahalleleri için yürüttüğü kimlik ve model arayışı ile de örtüşmekte. Bu arayışın bir parçası olarak Çeşme Rotary Kulübü olarak, Germiyan Toplum Birliği’ne Slow Food hareketini tanıştırmaya karar verdik. Eğer Germiyan’ı yaşayanlar bu zincirin bir parçası olmayı kabul ederlerse, bu birliğe katılıp uluslararası boyutta sahip olduğu değerleri tanıtıp koruma şansına sahip olacaklar ve bunun ekonomik getirisini de tüm Çeşme ve yarımada ile paylaşacaklar” diye konuştu.
GERMİYAN TOPLUM BİRLİĞİ
Rotary Toplum Birliği’nin (RTB); kendi yaşam çevrelerini kalkındırmayı, kendine yeterliliğini sağlamayı amaçlayan ve Rotaryen olmayan kişilerden oluşan bir ekip olduğunu vurgulayan Pınar Kırmızıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplum Birliği hizmet ortaklığı Rotary kulüpleri tarafından destekleniyor. Programın ana amacı Toplum Birliği üyelerinin yaşadıkları, çalıştıkları bölgedeki sorunları saptayıp çözümlemesidir. Rotaryenlerin Toplum Birliği içindeki rolü, Toplum Birliği üyelerinin saptadıkları bu sorunların çözümlerini başlatmalarına ve kalıcı çözümler bulmalarına yardımcı olmakta. Çeşme Rotary Kulübü, Germiyan Mahallesi’nde 10 Aralık 2012 tarihinde, o zaman köy olan Germiyan halkı ile GERMİYAN TOPLUM BİRLİĞİ’ni kurdu. Bu Toplum Birliği’nde Çeşme Rotary Kulübü’nün günümüze kadar gerçekleştirdiği kimi projeler şunlardır:
– Zeytin üretiminde fireyi azaltıp ürün kalitesini arttırmak amacıyla zeytin silkme makinaları ve zeytin altı örtüleri sağlanmış ve hediye edilmiştir
– Eğitim çalışmaları yapılmıştır
– Meslek edindirme kursları açılmıştır
– Biçki-dikiş kursları sonrasında dikiş makinaları armağan edilmiştir
– Kütüphane kurulmuştur ve her ay kitap bağışı ile zenginleştirilmektedir
– 23 Nisan Çocuk Şenliği kuruluştan beri kutlanmaktadır ve gelenekselleşmiştir
– Germiyan Ekmek Festivaline düzenli katılım sağlanmaktadır
– Son bir yıldır her ay düzenli ve geniş katılımlı toplantılar yapılmakta ve Germiyan’a özgü, değerlerini koruyabilecek sosyo-ekonomik kalkınma modelleri tartışılmaktadır
– Bu toplantılarda doğan bir fikir olarak tüm mahallede Kahvaltı Evleri açılmıştır. Ortak planlanmış, ortak açılış yapılmış, ortak broşürler üretilmiş, tüm tabelalar ve yön levhaları Rotaryenlerin de yardımlarıyla ortak üretilmiştir.”
Çeşme Rotary Kulübü 2015-2 Dönemi Başkanı Pınar Kırmızıoğlu’nun konuyla ilgili olarak paylaştığı diğer bilgiler ise şöyle:
SLOW FOOD HAREKETİ VE ÖRGÜTLENMESİ:
Slow Food (yavaş yemek) hareketi 1986 da Carlo Petrini tarafından Fast Food (hızlı yemek) kültürüne alternatif olarak oluşturulmuştur. Bugün 150 ülkede 100.000 üzerinde üyesi vardır.Temel amacı:
– Yöresel ve bölgesel mutfak kültürünü korumak
– Yöresel ekosistemi oluşturan yerel tohum, bitki ve hayvan türlerinin üretimini teşvik etmek
– Tarımsal ürünlerdeki küreselleşme hareketine karşı küçük ve yerel üreticiyi ve ürünlerini korumak
Slow Food hareketinin Nuh’un gemisinden esinlenerek kurduğu Ark of Taste ( Nuh’un Lezzet Gemisi olarak tercüme edilebilir) branşı ise yeryüzünde tükenmeye yüz tutmuş 200 yemek tarifini belgelemiş ve yayınlamıştır. Hepimiz Germiyan’ın bu gemiye ne kadar çok ve lezzetli tarifle katkıda bulunabileceğini biliyoruz.
TERRA MADRE AĞI
Terra Madre kaliteli, sürdürülebilir ve sorumluluk taşıyan yöntemler ile yiyecek üreten küçük grupların bir araya geldiği bir ağdır. Dünyada 2000 den fazla üyesi vardır.
Terra Madre Slow Food organizasyonu tarafından kurulmuştur ve amacı çevre ve toplumlarını korumak olan küçük ölçekli üretim yapan çiftçiler, hayvancılık yapanlar, balıkçılar ve yemek üreticilerini yaratmak ve desteklemektir. Terra Madre bu kişileri akademisyenler, şefler, tüketiciler ve genç insanlar ile bir araya getirerek yiyecek sistemini iyileştirmeyi amaçlar.
Terra Madre ağı Italya’nın Torino kentinde ilkini 2004 yılında düzenlediği bienal konferanslarında yiyecekler, küreselleşme, gastronomi ve ekonomi konularını tartışmaya açarak yiyecek üretimi konusunda yaratıcı düşünce ve yaklaşımları teşvik etmektedir.
Terra Madre Slow Food organizasyonu ile birlikte çalışarak iyi, temiz ve doğru yemek üreten yerel toplulukların sayısını arttırmayı amaçlamaktadır.
Terra Madre Vakfı dünyamızın sürekliliğini garantiye almak için uluslararası toplantılar organize etmekte, kaynak yaratmakta ve acil projeleri finanse etmektedir. Bu vakfın üyeleri arasında:
– İtalya Tarım, Gıda ve Ormancılık Politikaları Bakanlığı
– İtalya Dışişleri Bakanlığı
– Piedmont Bölge Yönetimi
– Torino Kent Yönetimi
– Slow Food Organizasyonu yer almaktadır.
Terra Madre konferans ve çalışmalarının ana amacı :
– Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile mücadele
– Organik gıdaların geliştirilmesi
– Su haklarının korunması
– Sürdürülebilirlik
– Küreselleşmenin yerel gıda kültürü üzerindeki etkisi olarak özetlenebilir.
NEDİM ATİLLA KİMDİR?
Nedim Atilla İzmir-Dikili doğumlu. Kendisini ömrünü geçirdiği yere; Karşıyaka’ya ait hisseder… Lisans eğitimi iletişim üzerinedir. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirmiştir. Daha sonra ‘iletişim sosyolojisi’ ve ‘tarihsel coğrafya’ üzerine yüksek lisans eğitimi almıştır. 1979’dan bu yana Günaydın, Yeni Asır-Sabah-Bugün ve Akşam Gazetesi’nde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Bu görevler arasında muhabirlik, sayfa sekreterliği, istihbarat şefliği, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü, bölge temsilciliği sayılabilir. 5 yıl boyunca Yeni Asır’da, “İnsider”, 8 yıl boyunca da Akşam Gazetesi’nde ‘Ege ve İnsan’ ve 12 yıl boyunca “Anadolu Mutfağı” köşesini hazırlamıştır. Halen aralarında İzmirlife, Metrogastro, Foodinlife gibi dergilerin bulunduğu çeşitli yayınlarda sürekli yazmaktadır. 2004-2009 yılları arasında meslektaşları Erol Yaraş ve Hamdi Türkmen’le ‘Haftalık’ adlı programda İzmir’in nabzını tutmaya çalışmıştır. 2010’dan bu yana Ege TV’de meslektaşları Gönül Soyoğul ve Ümit Yaldız ile ‘Söz Meclisten İçeri’ adlı tartışma programını gerçekleştirmektedir. Yine Ege TV’de 8 yıldır ‘Rotamız Lezzet’ adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. Uluslararası Rotary 2440 Bölgede 10 yıl boyunca Halkla İlilşkiler Ana Komite Başkanlığı yapmıştır. 2006’dan bu yana Slow Food hareketinin Türkiye’deki kurucu liderlerinden biridir, İzmir Bardacık Birliği’nin lideridir. 2011’den bu yana Mutfak Dostları Derneği’nin, 2012’den bu yana da Chaîne des Rôtisseurs derneğinin yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca çeşitli hizmet ve felsefe kuruluşlarına, mesleki yerel ve uluslararası örgütlere üyedir. Mesleği ile ilgili olarak onlarca ödülün sahibidir.
Yayımlanmış kitapları:
Seviyordum Öldürdüm Hakim Bey (1985)- Öykü Yayınları
İzmir 1927-Gelişen İzmir (1999)- İzmir Kent Kitaplığı
Tarihten Günümüze İzmir Mutfağı (2000- 1. Baskı)- (2010-Genişletilmiş 2. Baskı) İzmir Kent Kitaplığı
İzmir Posta Tarihi (2001)- İzmir Kent Kitaplığı
Parşömen- Bergama’da Değişimin Öyküsü (2001) (Nezih Öztüre ile birlikte)- Öztüre Kültür Yayınları
İzmir Demiryolları (2002)-İzmir Kent Kitaplığı
Parchment- (2003) Nezih Öztüre ile birlikte)- Öztüre Kültür Yayınları
Vourla (Urla’da zamana tanıklık) (2002) Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Batı Anadolu Zeytinyağı Kültürü (2003)- Tariş Zeytin Kitapları
Adabeyi- (2003) Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Mobolla –Muğla Kitabı (2004) Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
İlkçağdan Bugüne Rakı- Aliyyülalâ İzmir Rakısı (2004)- ELDA Yayım
Alaçatı- Bir Mübadele Kasabası (2005)- Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Foça-(2006) Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Sağlık Yurdu Batı Anadolu (2007) -(Türkçe ve İngilizce)- Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Kozak- Yemekleri ve Kültürü ile Bir Yaylanın Öyküsü 2009- (Türkçe ve İngilizce)- Nezih Öztüre ile birlikte- Öztüre Kültür Yayınları
Koordinatör olarak çalıştığı kitaplar:
Bir Varmış Urla – Sedef Tunçağ (2003)
İzmir Sefarad Mutfağı (2004)
BAL’ın 50 Yılı ( 2005)
Monografiler:
Koca Doktor-İkinci Baskı- Sedef Tunçağ (2006)
Çark Döndü-Faik Tokatlıoğlu (2006)
Cevdet İnci Kitabı- (2008)