Çeşme Aktüel

Dalış turizmi için batırılan gemiyi parçalayıp sattılar

Dalış turizmi için batırılan gemiyi parçalayıp sattılar
324 views
04 Ağustos 2015 - 8:02

Muğla’nın Fethiye ilçesinde dalış turizminin geliştirilmesi için 2012 yılında törenle batırılan Sahil Güvenlik gemisi, hurdacılar tarafından denizin dibinde dinamitlendi. Geminin parçalarını götüren hurdacılar, aynı zamanda canlı florasına da büyük zarar verdi.
Fethiye’de bulunan Türkiye’nin en gözde dalış merkezlerinden Dalyan Deresi açıklarına 2012 yılı Nisan ayında batırılan ‘TCSG 121’ isimli Sahil Güvenlik gemisi, dalış okullarının umudu olmuştu. Dalgıçları şaşırtan hızlılıkta balık resifi oluşturan batık, ilk yıl 3 bin kişi tarafından ziyaret edilirken, geçen yıl bu rakam yaklaşık 10 bine ulaşmıştı. Askeri geminin batırılması ile ilgili su altında çekilmiş görüntüler ise ilçenin tanıtımı için kullanılmıştı.

Ancak yaklaşık 28 metre derinlikteki batığa kimliği meçhul hurdacıların dinamit kullanarak parçalayıp bazı bölümlerini götürmelerinin hem deniz dibinde oluşan başta orfoz ve diğer balık türleriyle florayı da katlettiği ileri sürüldü. Türk turizmine destek vermek amacıyla Fethiye Kaymakamlığı ve Fethiye Su Altı Derneğinin öncülüğünde törenle batırılan TCSG–121 gemisinin hurdacılar tarafından dinamitle parçalanması, dalış meraklılarını hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye’nin hemen her bölgesinin yanı sıra yurt dışından da kış mevsiminde bile Fethiye’ye turist gelmesini sağlayan batığın parçalanmasının, dalış turizmine darbe vurulduğu iddia edildi.

Türkiye Su Altı Federasyonu Fethiye Dalış Merkezleri Bölge Temsilcisi Selami Tunçeli, yaptığı açıklamada dalış turizmine darbe vurulduğunu söyleyerek, “Şuanda batık bir leş haline gelmiş. Maalesef 3–5 kuruş paranın peşinde olan hurdacı arkadaşlarımız bombalamışlar. Dinamit atmışlar. Parçalayıp içindeki flaşları kesmişler. Vanaları kesip parçalamışlar. Şuanda teknenin içine girilmiyor. Geçen sene 4 bin kişi daldırdım. ve tüm odaları, içindeki tüm yatakhanesini kaptan köşkünü her şeyini gezebiliyorduk. Şuanda teknenin içine girebilecek vaziyeti yok. Tekne iskelesinin yanına yan batmış vaziyette. Bu Türkiye’nin en büyük batığıydı ve o batığın içine batmış halde. 42 metre boyunda ki bu sahil güvenlik teknesini buraya getirmek için 55 bin TL masraf edinmişti. Parası ödenemeyecek bir emek var burada. Temizlenmesi içinin betonlanması, oraya götürülmesi batırılması emek harcamıştı. İnanın geçen sene altında orfozlar yaşıyordu. Çok güzel bir flora oluşmaya başlamıştı. Ancak bombalandıktan sonra dağıtıldıktan sonra maalesef tek bir canlı bile kalmadı. Şuanda gittiğimiz zaman bir batığa değil leşe dalıyorsunuz. Bu hepimiz için üzücü. Hiç değilse bu haliyle muhafaza edelim. Bundan sonra daha kötü hale gelmezse seviniriz” dedi.

Yılda 10 bin kişinin bu bölgede batık için dalış yaptığını kaydeden Tunçeli, “Bu sene maalesef o sayıyı bulamayacağız. Çünkü batık yok. Yani dalıyorsunuz 28 metrede bir leş yatıyor. Etrafında dolanıp çıkıyorsunuz 10–15 dakika sürüyor. Eskiden girdiğimiz zaman orada 3 dalış yapardık. Şu anda hiçbir şey göremiyoruz. Tamamen bitmiş vaziyette. Bu bölge aslında koruma altında. Ancak tahribatı yapan arkadaşlar gece çalışıyorlar.Üzerine koyduğumuz şamandırayı bile almışlar. Yeri belli olsun, teknesini rahat bağlasın diye şamandıra koymuştuk. Adam şamandırayı zinciriyle söküp, alıp götürüyor. Yani 3–5 liraya tamah eden insanlar bunlar. Eskiden burada durduğu müddetçe biz bir tane daha batık getirmek istiyorduk buraya. Şimdi 8–10 tane dalış şirketi birleşiyor 3–5 bin lira para veriyor, bu kadar masraf ediyor, bir emek harcanıyor, Akdeniz Üniversitesi’nden Profesörler gelip buraya batırın diyorlar bunun karşılığında getirip batırıyoruz ama hurdacı arkadaşlar dağıtıyorlar. Dolayısıyla 2. bir batık batırmaya şevkimiz kalmadı. Burası Kaymakamlık ve Liman Başkanlığı tarafından koruma altındaydı. Balıkçılara dendi ki arkadaşlar burada avlanmayın. Burası dalış merkezi. Arkadaşlar burada balık yetiştiriyorlar, üretiyorlar. Tamam balıkçı arkadaşlar anlayış gösterdi orada dalış yapmıyorlar ama bu sefer hurdacı arkadaşlarımız 50–100 lira için maalesef parçaladılar. İşin gerçeği içimiz kan ağlıyor Dalacak noktamız yok şu anda” diye konuştu.

Haber Linki: http://www.tourexpi.com/tr-tr/news.html~nid=109847&Yfrmnw

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu