Turizm sektörünü güçlendirmek için devlet teşvikleri masaya yatırıldı..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle. Çeşme’de turizm faaliyeti yürüten otelcilere yönelik bir toplantı düzenlendi. Gündem maddesi yeni istihdam teşvikleri olan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik / İzmir İstihdam Toplantısı’ Pırıl Hotel’de yapıldı. Konuşmacı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Sosyal Güvenlik Kurum Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Gülcemal, Türkiye İş Kurumu İç Denetçisi Özkan Öztürk, İzmir İş Kurumu İl Müdür Vekili Zafer Şener katıldığı toplantının açılış konuşmasını Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel yaptı. Öncel, mevsim itibariyle 125 otelden sadece 15 tanesinin açık olduğunu, ama ÇEŞTOB olarak alınan notların tüm otelcilere duyurulacağını, uygulamalar için de yol gösterici olacaklarını söyledi.
TURİZM SEKTÖRÜNÜN ‘ARTI İSTİHDAM’DAN EN VERİMLİ ŞEKİLDE FAYDALANMALI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ise yaptığı konuşmada, turizm sektörünün canlanma arifesinde bu ziyareti anlamlı buldukları için, ülkemizin güzide turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’de turizmcilerle bir araya gelip, yeni teşvikler ve bundan sonra yapılması planlanan süreçleri birlikte değerlendirmek için geldiklerini belirterek, “Bugün turizm sektörü, toplam ihracatın yüzde 20’sini hedefine koyulmuş bir sektör. Geçen yılki sorunlardan dolayı sektör yaklaşık 18 milyar dolar gelirle, tüm ihracat gelirinin yüzde 13 – 14’üne ulaşılabildi. Türkiye’deki genel istihdama bakıldığı zaman yüzde 18’i sanayide, yüzde 19’u tarımda, yüzde 7’si inşaatta, yüzde 54’ü ise hizmet sektöründe yapıyor. Tabii bu sektörlerin en başında da turizm geliyor. Yeni çıkan ‘artı istihdam teşviki’ sektör açısından çok değerli. Burada 31 Aralık 2017 tarihine göre kıyaslama var. Bu tarih koyulurken ana hedeflerden biri de turizm sektörüydü. Aralık ayı özellikle eleman sayısının en az olduğu bir tarihtir. Bu tarihin üzerinden artı yapılan her istihdamda 773 lira devlet desteği verilerek, istihdamın yüzde 36 oranında ucuzlatması hedef alındı. Özellikle turizm sektörünün artı istihdamdan en avantajlı ve verimli bir şekilde faydalanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
AMAÇ DAHA GÜÇLÜ BİR TURİZM SEKTÖRÜ
Sunumların ardından soru/cevap kısmına geçildi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından Anadolu Ajansı muhabirine özel demeç veren Müşteşar Yardımcısı Nacar, Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli seferberlik çağrısı yaptığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdü:
“Bu kılıçla, kalkanla, silahla değil, kalkınmayla, yatırımla, istihdamla ilgili bir seferberlikti. Bakanımız Ocak ayında milli seferberliği başlattı. 81 ilde 35 bin ziyaret yaptık. ilk fazını bitirdik. İkinci fazında şu an tekrar İzmir’deyiz. Çeşme’de turizm sezonu başlamadan turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya geldik. Amacımız daha güçlü bir turizm sektörü ve bu sektörle işbirliği olanaklarını konuşmaktı. Ben bugün Çeşme’de sektörü gayet istekli, iletişime açık ve istihdam yaratabilecek kapasitede gördüm. Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hem SGK, hem de İŞKUR olarak Çeşme’deki turizm sektörünün tamamen yanındayız, destekçisiyiz. Her türlü bilgi alışverişine her türlü iletişime tüm kapılarımız açık. Sezon başlayıncaya kadar birkaç defa daha Çeşme’yi ziyaret edeceğiz. Turizm sektörünü tüm İŞKUR desteklerinden faydalandırıp, istihdam artırarak sektörü mutlu etmeyi planlıyoruz. Bir de Çeşme’deki mevcut turizmle ilgili derneği (ÇEŞTOB), mesleki yeterlilik kurumumuzca yetkilendirilip belge verilecek hale getirme konusunda anlaştık. Turizm sektöründe çalışan insan kaynağının eğitimi için yetkilendireceğiz. Bir belgenin yaklaşık 300 Euro’ya kadar maliyeti var. Bunun parasını biz ödüyoruz. ‘Kendi çalışanı eğit, belgelendir, bu belge parasını da biz ödeyelim’ diyoruz. Çeşme’de 5 bin turizm sektörü çalışanı olduğunu öğrendim. Bu da 1,5 milyon Euro yapar.”
İŞKUR İLE İŞBİRLİĞİ KARARI ALDIK
Toplantıyı Anadolu Ajansı’na değerlendiren ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel ise, Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar ve yetkili bürokratlarla yapılan toplantının son derece verimli geçtiğinin altını çizerek, “Burada önemli olan turizmcilerin bilinçlendirilmesiydi. Devletin teşviklerinden maalesef çoğu kişi habersizdi ve verilen teşviklerden maalesef yararlanmıyorduk. Bu toplantıların çok faydalı olduğuna inanıyorum. Şimdi aldığımız karar doğrultusunda ÇEŞTOB ile İŞKUR’un ortaklaşa çalışma yapılacak. Eğitici istihdam programlarının birlikte uygulamasına karar verdik. Turizm sektöründe çalışan işverenlerimizin, istihdam sağlayıcı teşviklerden yararlanması konusunda önayak olacağız” dedi.