Çeşme Aktüel

Organ Bağışı.. Her zaman..

Organ Bağışı.. Her zaman..
166 views
13 Kasım 2018 - 11:48

Haber: Feryal Demirdönder

Hayatın içinde hayat var’.. ‘Yaşama şansın yoksa yaşatmayı seç’.. ‘Bir bağış bir hayat’ sloganlı afişlerin de yer aldığı standta organ ve doku bağışının önemi anlatıldı.. 

Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Baran Şen: “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir..

3-9 Kasım tarihleri arasındaki ‘Organ ve Doku Bağışı Haftası’ etkinlikleri kapsamında, Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’nde organ bağışının önemine dikkat çekmek ve organ bağışında bulunmaya teşvik etmek amacıyla stant kuruldu.Organ ve Doku Bağışı hakkında yazıların ve afişlerin yer aldığı stantta bir hafta boyunca bilgilendirme yapıldı. Hastane girişindeki standta organ bağışı ile ilgili broşürler dağıtılırken, vatandaşlara konunun tıbbi ve hukuki yönü hakkında da tatmin edici bilgiler verilerek, organ ve doku bağışının önemi anlatıldı. Organ bağışında bulunanlara ‘organ bağış kartı’ verildi, anahtarlık hediye edildi. Organ bağışında bulunanlar arasında Çeşmeli iki gazeteci de vardı.

TÜRKİYE’DE NAKİL BEKLEYEN 25 BİN HASTANIN 2 BİN’İ SIRA KENDİSİNE GELMEDEN HER YIL YAŞAMINI YİTİRİYOR

Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Baran Şen, ‘Organ ve Doku Bağışı’nın sadece bir hafta ile sınırlı olmadığını, 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde olan ve önemli rahatsızlığı olmayan herkesin doku ve organlarının tamamını veya bir bölümünü her zaman bağışlayabileceğini belirterek, “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Hastanemizde bu konuya dikkat çektik. Ancak ülkemizde yeteri kadar organ bağışı ne yazık ki yok. Çeşme’de de sadece 3 kişi bağışta bulundu. Oysa tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri. Türkiye’de yaklaşık 25 bin hasta organ bağışı bekliyor ve bu hastalardan her yıl 2 bin civarı ne yazık ki nakil olamadan hayatını kaybediyor. Organ nakli, vücutta görevini yapamayan organın yerine canlı vericiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden, yani kadavradan alınan sağlam organın nakledilmesiyle yapılıyor. Ülkemiz canlıdan canlıya organ naklinde dünya sıralamasında Kore’den sonra ikinci sırada. Bu nakillerde hem çok başarılıyız, hem sayı olarak da çok fazlayız. Ama Avrupa ülkelerinde daha çok beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden, yani kadavradan organ nakli yapılıyor. Ülkece amacımız; özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ naklini artırmak. ‘Hayat bağışlamak, yaşama yaşam katmak elimizde’ diyerek herkesi organ bağışına karşı duyarlı olup, organ bağışında bulunmaya davet ediyorum. Bağışta bulunmak isteyenler her zaman Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü ya da Toplum Sağılığı Merkezleri’ne başvuruda bulunabilirler” diye konuştu.

YARIN KENDİMİZİN DE ORGAN BAĞIŞI BEKLEYEN BİRİSİ OLMAYACAĞIMIZ NE MALUM?

Organlarının tümünü bağışlayan Ahmet Aktaş, 1984 yılında yine organlarının tamamını bağışladığını, ama 2013 yılından sonra eski bağışların güncellemesi gerektiğini öğrenince, tekrar işlem yaptırdığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu dünyada yapılabilecek en büyük iyilik organ bağışıdır. Ne kadar çok kişinin hayata tutunmasına vesile olursak o kadar iyi. Bu nedenle tüm organlarımı bağışladım. 35 yıl önce bağış kartımı sürekli cüzdanımda taşımam gerektiği, aksi takdirde beyin ölümüm gerçekleştiğinde kimsenin bağışımdan haberdar olmayacağından, organlarımın toprak altında çürüyeceği, amacımın gerçekleşmeyeceği söylenmişti. Bu süreçte cüzdanımdan nice kimlik kartı, banka kartları geldi geçti ama bağış kartım hep yanımdaydı. Herkesi teşvik amaçlı her fırsatta kartımı çıkarıp gösterdim. Bu sayede onlarca insanı ikna edip organ bağışçısı yaptım. 1997’de cüzdanım çalınınca da diğer kartlarla birlikte bu kartımı da hemen yeniledim. Neyse ki, artık TC kimlik no girildiğinde bağışçı olduğum ekranda gözüküyor. O yüzden işlemi yapan Bahar Cihan, bağış kartı artık sembolik dese de, ben kartımı yine yanımdan ayırmayacağım. Onu yine gösterip, bir kişiyi daha organ bağışçısı yapabilmek için bağışçı misyonerliğimi sürdüreceğim. Hepimizin bu hassas konuda duyarlılık göstermesi çok önemli. Yarın organ bağışı bekleyen kişinin kendimiz olabileceğimizi lütfen unutmayalım.”

ANLIK BİR KARARLA BAĞIŞLADIM

Çeşme Aktüel Dergisi İmtiyaz Sahibi Fulya Omaç ise; organ bağışı yapmak gibi bir düşüncesinin hiç olmadığını, doktor kontrolü için hastaneye birlikte gittiği Ahmet Aktaş’ın kendisini beklerken organ bağışında bulunması esnasında, anlık bir kararla organlarını bağışlamaya karar verdiğini vurgulayarak, “Önceleri konuya biraz mesafeli yaklaşıyordum. Ancak bundan birkaç yıl önce yaptığım iki organ bağışı haberinde organ naklinin ne denli önemli olduğuna birebir şahit olmuş, yavaş yavaş beynimde ‘organlarımı bağışlama’ fikri netleşmeye başlamıştı. Bu haberlerden biri Alaçatı Belediyesi döneminde çalışan bir belediye görevlisinin trafik kazasında hayatını kaybetmesi sonucu ailesinin oğlunun organlarını bağışlamasıydı. Bağışçı, Türkiye’nin ikinci yüz naklinin yüzü olmuş aynı zamanda kolları, bacakları, böbrekleri, karaciğer ve korneaları da birkaç hastayı daha hayata bağlamıştı. Ailesi, ‘artık oğlum birkaç kişide birden yaşıyor, onlar da bizim evlatlarımız oldu’ derken, yüz nakli yapılan kişi ise ‘görüntümden dolayı toplum içine çıkamıyordum, şimdi yeni görüntümden çok mutluyum ve aileye sonsuz teşekkür ediyorum’ demişti. Bu beni derinden etkileyen ilk olaydı ama yine de kendi organlarımı bağışlama konusunda istekli olmadım” dedi.

NAKİL OLMASAYDI BELKİ DE ARTIK ARAMIZDA DEĞİLDİ

Yaptığı ikinci organ nakli haberinin, ailesiyle İngiltere’den Bodrum’a tatile gelen 17 yaşındaki bir gencin haberi olduğunu söyleyen Omaç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gencin beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitirmesiyle, kalbi İzmir’de uzun süredir nakil bekleyen hastaya nakledildi. Bu hasta iyileştikten sonra omzuna kalp içinde İngiliz gencin fotoğrafını yaptırdı. Ben de bu ahde vefa dövmesini haber yaptım. Kalp nakli olan hasta, kendisine yeni bir hayat bağışlayan Beston ailesine teşekkür için İngiltere’ye dahi gitmişti. Düşünsenize o kalp nakli gerçekleşmemiş olsaydı gencecik bir insan belki de şu an aramızda olmayacaktı.”

HAYATIMDA BUGÜNE DEK VERDİĞİM EN DOĞRU KARAR

Organ naklinin öneminin bilincinde olmasına rağmen bağış fikrine hala sıcak bakmadığını, ama yaptığı bu haberlerden sonra, ölümle hayat arasında sıkışıp kalmış insanlar için naklin nasıl bir zorunluluk olduğuna inandığını ifade eden Fulya Omaç, “Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır. Bu durumları birebir yaşayınca bir insanın hayata nasıl bağladığını görüp empati yaptım. Daha fazla duyarsız kalamayıp, karşıma çıkan bu fırsatı değerlendirmek istedim. Unutulmamalı ki, yaşayan herkes aslında potansiyel bir hasta. İlaçlarla ya da cerrahi olarak tedavi edilemeyen hastalıklarda organ bağışı çok önemli. Hastalarla birlikte aileleri de organ bağışıyla yeniden hayata bağlanıyor. Umarım böyle bir şey hiç birimizin başına gelmez ama bir gün bizim veya sevdiklerimizin de bir organa ihtiyacı olabilir. Yaşama yeniden merhaba demeyi bekleyenlerin umudunu arttırmak, onlara yeni bir hayat hediye etmek için herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyorum. Diyanetin daha 1980 yılında yayınladığı fetvaya dayanarak, dini açıdan da bir problem olmadığını hatırlatmak isterim. ‘Yaşama şansın yoksa yaşatmayı seç’ diyerek ben de organlarımı bağışladım ve gecesinde çok daha huzurlu bir uyku uyudum. Çünkü organ bağışımla, günü geldiğinde bir ve birkaç kişiye can olacağımı artık biliyorum. Bu belki de hayatımda bugüne dek verdiğim en doğru karar oldu.”

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu