Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi, Fresco’nun Venüs Projesi ve Atlantis.. Şimdi siz haklı olarak, “Bunların acaba Çeşme’yle bir ilgisi mi var?” diyeceksiniz.. Doğru bildiniz..
Atatürk’ün Türkiye’nin çağdaşlaşması için ortaya çıkardığı bir dünya projesi:
İdeal Cumhuriyet Köyü
Atatürk, Türkiye’nin çağdaşlaşması için daha en başta ‘Çağdaş Köyler’ kurulmasını istemiştir. 1937 yılında ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Trakya Umumi Müfettişi General Kazım Dirik tarafından hazırlanmış, Atatürk tarafından da onaylanmıştır.
Prof. Afet İnan cumhuriyetin 50. yılında yazmış olduğu ‘Köylerimiz’ adlı kitabında bu konuya da değinmiş, bu proje için Bayındırlık Bakanlığı ve valiler gözetiminde girişimlerde bulunmuştur. 70’li yıllarda projenin hayata geçirilmesi için çalışma atölyeleri kurmuş, finansman sorununu çözmek için uğraş vermesine rağmen, bu güzel düşünce yaşama geçirilememiştir. Ama bu çalışma partilere, köy kent ve tarım kent kurucularına esin kaynağı olmuştur.
AKL-I KEMAL
Araştırmacı yazar Sinan Meydan, Atatürk ve Cumhuriyet dönemi projelerini, 10 yıl süren bir çalışmanın ürünü olan ‘Akl-ı Kemal / Atatürk’ün Akıllı Projeleri’ adlı dört ciltlik kitabının ikinci cildinin 42. sayfasında ‘Cumhuriyet Köyü Projesi’ni anlatılıyor. 44. sayfada da ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ resmi yer alıyor.
PROJENİN ASLI TÜRK TARİH KURUMU’NDA
Atatürk, İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi ile çevreci köy, çağdaş bir köy düşünüyordu. Projede hazırlanan yerleşim yerleri dairesel planda, merkezinin etrafında gittikçe genişleyen dört daire şeklinde gösterilmişti. Merkezden çevreye doğru gittikçe genişleyen dört parçalı köy planı, dışa doğru altı yolla ulaşımın düzgün olmasını sağlayacaktı.
Projede okul, cami, köy konağı, sağlık ocağı, otel, han, çocuk bahçesi, öğretmen evi, köy parkı, gençler kulübü, hamam, kooperatifler, değirmenler, fabrika ve asri mezarlık dâhil toplam 43 yapı türü bulunmaktadır. Hazırlanan plana göre köyün orta yerine yapılacak anıtın etrafında, sosyal tesisler ve işyerleri yer almaktadır.
Projede, çocuklar unutulmamış köy meydanı ve çocuk bahçesi de projede yer almıştır.
Planın dış çemberinde bir koruluk görülmektedir. Değirmenler, hayvan mezarlığı ve asri mezarlıkta yerleşimin içindedir.
Projenin aslı, Türk Tarih Kurumu’nda saklanmaktadır.
ZAMANLA DÜNYA PROJESİ OLDU
‘Köylü bu milletin efendisidir’ diyen Atatürk’ün üzerinde çalıştığı İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi, Anadolu insanı için, ekonomik ve sosyal bir kurtuluş olacaktı.
Atatürk’ün üzerinde düşündüğü ve emek verdiği bu proje, bir dünya projesi olmuştur. Çünkü dünya çapında bir hareket olan ve tüm insanlığın iyiliği için bilimsel yöntemlerle büyük bir sosyal kalkınmayı savunan Zeitgeist Hareketi tarafından geleceğin ‘Venüs Projesi’ olarak dünyaya sunulmuştur. Yani geleceğin projesi olan Venüs Projesi’ni hazırlayanlar Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesinden esinlenmişlerdir (bkz: ‘Akl-ı Kemal / Atatürk’ün Akıllı Projeleri’, sayfa 61)
Jacque Fresco, Venüs Projesi’nin yaratıcısı olarak anılmaktadır. Dünya’da büyük ilgi gören Zeitsgeist filmlerinde, Venüs Projesi anlatılmış, çizimlere de yer verilmiştir. Bu filmlerde gelecekte, medeniyetin nasıl olması gerektiğine dair öngörüler vardır ve insanlığın iyiliği için, bilimsel yöntemlerle sosyal kalkınmayı savunmuştur.
ATLANTİS’TEN İDEAL CUMHURİYET KÖYÜ’NE
Şimdi size başka bir konudan bahsetmek istiyorum..
Atlantis Medeniyeti ve Uygarlığı ile ilgili tek bir kaynak vardır: O da Platon’un M.Ö. 360 yılında yazdığı “Kritias ve Atlantis” kitabı (Kitabının Türkçesi, Atatürk’ün vefatından sonra 1.08.1941’de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün sunumuyla Maarif Vekilliği tarafından yayımlanmıştır). Platon, bu eserinde Denizler Tanrısı Poseidon’un İdeal Kenti Tantalis’i tüm ölçüleriyle anlatmaktadır..
Atatürk bu yapıtı kanımca, yabancı kaynaklardan okumuş ve incelemiştir.
Atlantis’in tüm sürümlerini ve var olduğu iddia edilen yerleri incelerken, ünlü ressam Yakup Hayro, Platon’un bu kitabında anlattığı ‘İdeal Kenti’, ölçülerine ve anlatıma uygun şekilde çizdi ve büyük ilgi gördü.
Bana göre;
Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi, Fresco’nun Venüs Projesi, Yakup Hayro, ve diğer Atlantis çizimlerdeki kaynak aynıdır.
Bir de..
Şimdi siz haklı olarak, “Bu konunun acaba Çeşme’yle ilgili bir tarafı mı var?” diyeceksiniz..
Doğru bildiniz, konuyla ilgili bilgi ve belgeleri siz okurlarımıza aktarmayı sürdüreceğim..