Dün (21 Nisan) Çiftlik Mahallesi Liman Kıraathanesi’nde, Karadağ üzerinde yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santrali (RES) için özel mülkiyetlerin kamulaştırılması bedellerinin pazarlık toplantısı yapıldı.
‘ACELE KAMULAŞTIRMA’ KARARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI HERKESİ KAPSAR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından düzenenen toplantıda, kurumun kamulaştırma dairesi yetkilisi, bazı mülkiyetlerin yürütmeyi durdurma kararı aldırdıklarını, diğerleri için tespit edilen bedeli yüzde 10 artış teklifiyle kamulaştırma pazarlığını başlattı. Toplantıya katılanların çoğunluğu ise büyük tepki gösterdi. Bir kısım özel mülkiyet sahibinin aldığı ‘Acele Kamulaştırma’ kararının yürütmesinin durdurulmasının, diğerlerini de kapsaması gereği ifade edildi. Ortada bir hukuksuzluk olduğu belirtildi.
Oldukça gergin geçen toplantıda dile getirilen görüşler ana başlıklar altında şu şekilde sıralanabilir:
ULUSLARARASI TEAMÜLLER HİÇE SAYILDI
Lisans alınması aşamasında yerel ile bilgi paylaşımı yapılmadığı, uluslararası teamüller gereği halk toplantısı ile Çeşme’de yaşamı paylaşanların fikirlerinin sorulmadığı, şimdi son aşamada parasal konuda neden toplantı düzenlendiği sorgulaması dile getirildi.
ÇEŞMELİ TERÖRİST MUAMELESİ GÖRDÜ
Çeşme’de turizmin RES’lere kurban edilemeyeceği, 2008 sonrası teknolojik gelişmelerle kanat boylarının sürekli büyümesi sonucu, türbinlerin sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin sonuçları dünyada tartışılırken ve bu konuda Avrupa’da ardı ardına önlemler alınırken, EPDK’nın yaşam alanları arasındaki lisans uygulamalarına neden devam ettiği sorusuna yanıt arandı. ‘Devlet için halk değil, halk için devlet vardır’ düsturu, Çeşme’de halkın hassasiyetinin dikkate alınmayarak adeta ayaklar altına alındığı, üstüne üstlük bu yasadışı uygulamalara itirazı olan Çeşmelilerin terörist muamelesi gördüğü ifade edildi.
YARGI AŞAMASI SÜRERKEN İŞGAL VE TALAN BAŞLADI
Sarnıç bölgesinde 1. Derece Doğal Sit olan alanda inşaat yasağına rağmen, oldu bittiler ile, kamulaştırma yargı aşaması sürerken, bir yıl öncesinden arazilerin işgal ve talan edildiği tekrarlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED) gereksiz olduğu raporlarının kümülatif değerlendirmeden yoksun verildiği belirtildi.
‘LİSANSINIZDA NE YAZIYOR?’ SORUSUNUN YANITI TATMİN ETMEDİ
Sorgulanan 2 Mayıs Sendromu (2008’de alınan lisanslar gereği inşaatların 2 Mayıs 2014’te bitirilmesi zorunluluğu) aşamasında, süre uzatımı aldığı ifade edilmesi üzerine, 6 aylık ek süreninde çoktan bittiği halde inşaatlara hala nasıl devam edildiği soruldu, tatmin edici cevap alınamadı.
KUZULARIN SESSİZLİĞİ
Pazarlık aşamasında tüm hissedarların bulunması gereği vurgulandı. Bazı hissedarlar görüşmek ve bilgi almak istedi ise de büyük tepki vardı. Nasıl olsa yapacaklar aymazlığıyla, geleceklerini ipotek edilmesine karşı kuzuların sessizliğini sergilemeleri hayli ilginçti.
EPDK GÜNCELİ TAKİP ETMİYOR, ÇEVRE VE İNSANI DİKKATE ALMIYOR
‘Daha evvel neredeydiniz, pazarlık gündeme gelince mi mülk sahipleriyle toplantı yapmak zorunluluğu hissettiniz?’ diye sorgulandı. Katılımcıların, EPDK’nın günceli takip etmeyen, çevre ve insanı dikkate almayan uygulamalarına tepkileriyle toplantı başladığı gibi bitti.