Çeşme Aktüel

En büyük bayramımız kutlu olsun..

En büyük bayramımız kutlu olsun..
98 views
30 Ekim 2015 - 9:30

Cumhuriyetin ilanının 92’nci yıldönümü ilçemizde iki güne yayılan etkinliklerle kutlandı. Dün (28 Ekim) saat 13:00’te Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk heykeline çelenk sunulmasıyla başlayan kutlama programı, bugün saat 10:00’da Sıdıka-Kelami Ertan Lisesi önünde toplanan halk kortejinin İnkılap Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşüyle devam etti. Meydanda gerçekleştirilen törende günün anlam ve önemini vurgulayan şiirler okundu, folklor gösterisi sergilendi ve bir oratoryo seslendirildi.

BU MİLLETİN BİN YILDIR BAĞIMSIZ YAŞADIĞINI HESAP EDEMEDİLER

Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetimizin değerini iyi anlamak için öncelikle devletimizin kuruluşuna götüren koşulları iyi bilmemiz gerektiğine dikkat çekerek, “Bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı Devleti maalesef hasta adam olarak nitelendiriliyordu. Sömürgeci güçler I. Dünya Savaşı sonunda bu devleti parçalamak için aralarında anlaştılar ve yurdumuzun dört bir tarafına asker çıkardılar. Ama hesap edemedikleri bir şey vardı. Bu millet bin yıllardır bağımsız yaşamış, devlet kurma geleneği olan, köklü bir kültüre sahip olan bir milletti. Nitekim hemen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bu millet bir kurtuluş savaşı verdi. İlçemiz de bu savaşın verildiği son noktalardan birisidir” diye konuştu.

YOLA DEMOKRASİYLE Mİ, YOKSA MEŞRUTİYETLE Mİ DEVAM EDİLECEKTİ

Yurdumuzun düşmanlardan kurtarılmasının ardından, daha önemli bir sorunun yanıtlanması gerektiğini belirten Kaymakam Erkayıran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yeni devletin yönetim şekli ne olacaktı. Dünyada henüz yeni özümsenmeye başlayan demokrasi, yeni yönetim şekli mi olacaktı? Yoksa Osmanlı’nın son dönemindeki gibi meşrutiyetle mi devam edilecekti? İşte burada ulu önder Atatürk’ün devlet adamlığı, ileri görüşlülüğü bir defa daha ortaya çıktı ve şu unutulmaz sözünü söyledi: ‘Efendiler, arkadaşlar yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’. Peki Cumhuriyet bizlere ne getirdi? Cumhuriyet’in ilanı ile bu topraklarda yaşayan insanlar heba olmaktan çıkmış, vatandaş olmanın onurunu yaşamışlardır. Hak, ödev ve sorumlulukları yurttaş olmanın bilinciyle öğrenmiş, kendi kendini yönetme erdemine Cumhuriyet’le kavuşmuştur. Ve daha da önemlisi demokrasinin en önemli ilkesi olan seçimlerle iktidarları değiştirebilme hakkını elde etmiştir.”

SURİYE’DE KÖKLÜ DEVLET GELENEĞİ YOK

Konuşmasının bu bölümünde öğrencilere hitap eden Erkayıran, “Atatürk, ‘Ey Türk Gençliği, birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur’ diyerek Cumhuriyetin kurulmasını sizlere, Türk gençliğine emanet etmiştir. Ben bu emanetin sorumluluğunu bilmeniz açısından tek bir soru sormak istiyorum sizlere. Bugün coğrafyamızda ateş çemberi var ve bu coğrafyadaki devletler iç karışıklarla mücadele etmekte. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Suriye’den kaçanlar ülkemize gelmekte, ülkemizde kalmakta ve Avrupa’ya geçiş yapmak için konaklamaktadır. Buradan birçok insan da ilçemizden geçmektedir. Acaba bu devletlerde yaşayan insanlar neden vatan diye bildikleri toprakları terk edip, gitmektedirler? Çünkü orada köklü ve ulusal bir devletin geleneği kalmamıştır, yoktur arkadaşlar. O yüzden biz, bize sunulan Cumhuriyet’imize sahip çıkalım, onun kıymetini bilelim” dedi.

ATATÜRK’Ü 10 GÜN MİSAFİR ETMİŞ İLÇEYİZ

Kaymakam Erkayıran sözlerini “Çeşmeliler, geçmişle övünmek ona layık olmakla mümkündür. Hepinizin Cumhuriyet’e ve onu yaratanlara layık kuşaklar olacağına inanıyorum. Ve sizlere ulu önder Atatürk’ü 10 gün misafir etmiş bir ilçenin kaymakamı olarak seslenirken sözlerimi onun anlamlı bir sözüyle bitirmek istiyorum. ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ diyerek tamamladı.

 

Bu akşam gerçekleşecek fener alayına ise tüm Çeşme halkı davet edildi.

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu