Çeşme Aktüel

ÇEŞME – AKABE ARASINDA NEDEN KRUVAZİYER TURİZMİ OLMASIN?

ÇEŞME – AKABE ARASINDA NEDEN KRUVAZİYER TURİZMİ OLMASIN?
113 views
15 Aralık 2015 - 15:17

Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği JSTA katıldıkları Travel Turkey İzmir fuarında önemli bağlantılar gerçekleştirdikleri için ülkelerine mutlu döndüler..

foto6Travel Turkey İzmir fuarına katılan Ürdünlü turizmciler, İzmir ile Amman arasında hava ulaşımının sağlanması durumunda karşılıklı turizm hareketinin oldukça ivme kazanacağını söylediler. Fuardan bu yıl da çok memnun ayrıldıklarını belirten Ürdünlüler, önümüzdeki yıllarda bir destinasyon olarak İzmir’e daha çok ağırlık vereceklerini ifade ettiler. Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği (JSTA) Genel Müdürü Mohammad Qawasmi, ilk olarak 5 yıl önce fuara geldiklerinde İzmir hakkında yeterince bilgileri olmadığını, ama aradan geçen süre içerisinde Travel Turkey İzmir fuarının kendileri için önemini kavradıklarını ve bundan sonra da her yıl geleceklerini vurgulayarak, “Burası İstanbul’daki EMİTT Fuarı’na benzemiyor. Sadece seyahatle ilgili değil, başka sektörlerden de fuara katılım var. 2 yıl önce de İzmir’e geldiğimizde fuarın sonrasında İzmir’in çevresini ziyaret etme şansımız oldu. İlk olarak Çeşme’ye gittik. Sonra Kuşadası, Efes ve Bergama’yı gezdik. Fuar bu yerleri görmemize de vesile oldu. Değişik ülkelerden fuara gelen insanlar fuar yetkililerince yalnız İzmir’de değil, bir gün Çeşme’de, bir gün Kuşadası’nda yatırılmaları gerekir. Değişik bölgelerde konaklama sağlayabilirlerse bu bir fırsattır ve iyi bir şekilde değerlendirilebilinir. Ben şahsen İzmir’i çok seviyorum. Umuyorum ve temenni ederim ki gelen katılımcılar da yalnız İzmir’i değil, çevresini keşfedebilsinler. Örneğin methini duyduğumuz Çeşme 100 kilometreydi ama otoyolu sayesinde yolculuğu hiç hissetmedik. İyi ki de gitmişiz, kendimizi çok güzel bir ortam içinde bulduk. Ilıca’da kaldığımız otel (Radisson Blu Resort) 5 yıldızının hakkını fazlasıyla vermişti. Çeşme’de bizi en çok etkileyen şey ise Çeşme halkının bizi sıcak bir şekilde karşılaması oldu, nereye gittiysek güler yüzle ağırlandık. Bilhassa size minnettarım. Övmek amacıyla söylemiyorum, Ahmet ve Fulya gibi insanlar başka bir bölgelerde de olabilse daha güzel tanıtım yapılabilir. Sizlerle tanışmaktan çok mutlu oldum. Her ortamda Çeşme’yi güzel güzel anlatıyor, tanıtım yapıyorsunuz. Sizi sosyal medyadan zaten takip ediyorum. İnternet sayfanızdan yapmış olduğunuz faaliyetleri görüyorum. Türkiye’nin çeşitli yörelerini sizin sayfalarınızdan tanıma imkanı bulabildim. Ahmet’in çektiği fotoğraflarla, Fulya’nın yazıları çok farklı. Tanışmamıza vesile olan Rüstem Yüksel’e de çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

İSTANBUL ARAP ŞEHRİ GİBİ, İZMİR – AMMAN ARASI HAVA VE DENİZ YOLU BAĞLANTISI KURULMALI

İş adamları haricinde yalnız seyahat için Ürdün’den Türkiye’ye gelen insan sayısının yılda 700 bin ile 1 milyon kişi arasında olduğuna dikkat çeken JSTA Genel Müdürü Mohammad Qawasmi iki ülke arasındaki turizm hareketliliği için şöyle konuştu. “Amman’dan İstanbul’a her gün 5 uçak seferi var. Ayrıca Antalya ve Dalaman’a da uçuşlarımız var. Akabe’den ise İstanbul’a haftada 3 tane uçak kalkıyor. Bütün bu ziyaretler Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın yaptığı yatırımlar ve destinasyon olarak Türkiye’nin tanıtımı sayesinde gerçekleşiyor. Ayrıca çeşitli şehirlerde yapılan fuarların da büyük bir etkisi var. 2 saat gibi kısa bir zamanda Amman’dan İstanbul’a geliyoruz. Seyahat Acenteleri Birliği’mizin hedefi Ürdün piyasasını İzmir’de tanıtmak. Onun üzerine çalışıyoruz. İzmir de çok güzel. Hava yolu bağlantısı kurulursa Ürdün’den buraya, buradan Ürdün’e karşılıklı turizm hareketi canlanır. Bence İstanbul artık Türkiye’nin bir şehri gibi değil, bilhassa İstiklal Caddesi’nde kendimi sanki bir Arap şehrindeymişim gibi hissediyorum. Ama mesela İzmir ve Çeşme’ye gittiğinizde Türk halkıyla karşılaşıyorsunuz ve bunu istiyorsunuz. Çünkü ben Türkiye’yi ziyaret ediyorum, Türk insanını görmek ve Türk insanıyla muhatap olmak istiyorum. Onun için İzmir ve Çeşme benim için daha değerli. İzmir’le 1,5 saatlik direkt uçuş için daha önce ticaret odalarıyla, TÜRSAB’la, Türk Hava Yolları’yla görüşmelerimiz oldu. Mütekabiliyet çerçevesinde aynı anda Ürdün Hava Yolları’yla görüştük. Henüz bir netice elde edemedik. Ama bu kez fuarın 3. günü SunExpress ile çok önemli bir görüşme yaptık. Daha düşük bir fiyat teklif edildi. Eğer THY ve Ürdün Hava Yolları’yla bu fiyatları elde edemezsek SunExpress ile işbirliği yaparak İzmir’i destinasyon olarak seçmek istiyoruz. Çünkü SunExperss pazarlarını genişletmek istiyor ve bu amaçla kendileri geldiler. Hemen Ürdün’de 270 seyahat acentesine bilet sağlayan bir üst acenteye bir mesaj gönderdim. ‘Sen SunExpress’le ilgileniyor musun, ben kendileriyle görüşmedeyim’ diye. Mesaj kısa zaman sonra geldi: ‘Teşekkür ederim çalışma için, evet ilgileniyorum’ dedi. Bu doğrultuda SunExpress ile yaptığımız görüşmeler çok olumlu olarak geçti.”

TÜRKİYE’DEN ÜRDÜN’E GELİŞLERİN ARTMASINI İSTİYORUZ

Türkiye’den 2013 ve 2014 yılında gelen turist sayısının 20 bini aşmadığını, Ortadoğu krizinden çok zarar gördüklerini ifade eden Mohammad Qawasmi, “Bulunduğumuz coğrafya nedeniyle ister istemez etkileniyoruz. Çünkü insanlar haritaya baktığında Irak, Suriye, Filistin, İsrail’i görüyor ve bu bölge savaş bölgesi. Halbuki bizde hiçbir şey yok. Bunu bir şekilde Türk kardeşlerimize anlatmalıyız. Bu da her alanda işbirliğini güçlendirmekle olacak bir iş. Bu nedenle Türkiye ile Ürdün arasında uçak fiyatı düşmeli. Bunun içinde mütekabiliyet kuralı kalkmalı. Örneğin Ürdün firmalarının Türk yolcu taşıma hakkı yok. Milli taşıyıcı olduğu için o ülkenin vatandaşını taşıyamıyorsun. Bunu kaldırırlarsa o zaman turizm canlanır ve hem Türkiye’den, hem de Ürdün’den daha fazla turist akını olur” dedi.

ÇEŞME – AKABE ARASINDA NEDEN KRUVAZİYER TURİZMİ OLMASIN?

Çeşme ile Akabe arasında oluşturulacak kruvaziyer bağlantısının ise Doğu Akdeniz çanağında çok iş yapacağına inandığını söyleyen Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Genel Müdürü Mohammad Qawasmi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uçakla seyahatin en güzel alternatifi kruvaziyer turlarıdır. Çeşme’den kalkacak böyle bir turla Yunan adası Rodos, Mısır’da Şarm El Şeyh ve Ürdün’de Akabe. İyi bir tanıtımla dünya mirası Petra ve Ürdün’ün diğer turistik yerlerini görmeyi herkes isteyecektir. Zaten Petra ziyaretini desteklemek için 15 gün önce de THY ile bir anlaşma imzalandı. Bu kruzvaziyerle olursa çok daha fazla kişiye ulaşır. Nasıl bir turist Kuşadası’na geldiğinde Efes’i ziyaret ediyorsa, Akabe’ye geldiğinde de Wadi Rum’u, Petra’yı ziyaret eder. Bu sayede Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’de görülmüş olur. Dönüşte ise arzuya göre İsrail Elat, Lübnan Beyrut ve KKTC Gazi Magosa turları da eklenebilir. Ben Ürdün’e döndüğümde Seyahat Acenteleri Birliği olarak bu konuda hemen bir çalışma gerçekleştireceğim.”

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu