Çeşme- Sakız hattında yeni bir hizmet anlayışıyla bu güne kadar alışılmamış bir konfor sunmayı hedefleyen firma, 68 gemilik filonun amiral gemisini Çeşme’ye tahsis etti..
Çeşme – Sakız Adası arasında 1 Haziran’da seferlere başlamayı planlayan S.S. Turizm ve Yolcu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi (TURYOL), hatta iyi bir başlangıç yapmak için 68 gemiden oluşan filolarının amiral gemisi ‘Necdet Ali Yıldırım’ı Çeşme’ye getiriyor. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, yasal prosedürlerin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Haziran’ın ilk günlerinde seferlerin startını vermiş olacaklarını söyledi.
Çeşme – Sakız hattında hizmet vermekten son derece memnuniyet duyduklarını belirten Kadir İnandı, İzmirli ve İstanbulluların TURYOL kalitesi ve hizmetlerini yakından tanıdıklarını, bu yeni hat ile kendilerini daha geniş kitlelere tanıtma olanağı bulacakları için ayrı bir heyecan içinde olduklarını ifade etti.
İlk sefer öncesi yaptığımız röportajda Sakız – Çeşme hattının güçlenmesinin, Çeşme turizmine de çok olumlu bir yansıması olacağını vurgulayan Kadri İnandı, neredeyse bir asırlık geçmişe sahip TURYOL’un kimseyle rekabet etmek gibi bir kaygısı olmadığını, verilen hizmet sayesinde kazananın Çeşme olacağının altını çizdi.
Kadir İnandı ile TURYOL ofisinde yaptığımız görüşme sonrasında Çeşme’nin bu girişimden kazançlı çıkacağına olan inancımız arttı..
İşte o söyleşi..
TURYOL günümüzde hangi hizmetleri veriyor?
Şu anda 68 parça gemisiyle Marmara’da, İstanbul Boğazı’nda, İzmir Körfezi’nde ve Yunan adaları hattında faaliyetimizi sürdürmekteyiz. 2000 yılından bu yana 16 yıldır İZDENİZ üzerinden 15 gemimizle İzmirlilere hizmet vermekteyiz. İzmirli artık bizi gemi tipimizden tanımakta, uzaktan ‘TURYOL’ geliyor diyebilmekte. Bu da markalaşmanın, verilen hizmetten kaynaklanan memnuniyetin göstergesi.
Yunan adaları seferleri ilk olarak Foça – Midilli arasında başlamıştı değil mi? Bu seferlerin birinde Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile Midilli’ye geçmiştik..
Evet, 2008 – 2011 yılları arasında ilk olarak Foça – Midilli hattıyla uluslararası seferlere başladık. Sonra İstanbul yolcumuz bizi Ayvalık’ta görmek isteyince, 2012 yılında Ayvalık – Midilli seferlerini başlattık. Bu hattımız şu anda tamamen oturmuş durumda.
Staj Foça – Midilli, kalfalık Ayvalık – Midilli oldu. O zaman bir anlamda. Şimdi Çeşme – Sakız uluslararası ustalık dönemi diyebilir miyiz?
8 yıllık uluslararası bir deneyimi göz önüne alacak olursak, bir de üzerine gemicilikte 95 yıllık bir birikimi eklersek dediğinizde doğruluk payı var.
İlk geminiz İstanbul’dan geliyormuş..
Evet, bu hatta verdiğimiz önemi göstermek açısından 2012 yapımı, Türkiye’de yapılmış Breau Veritas (BV) Klaslı tek yolcu gemisi olan ‘Necdet Ali Yıldırım’la seferlere başlıyoruz.
Geminin yolcu kapasitesi nedir?
485 yolcu kapasitesi var. Bir kez bu gemiyle yolculuk ettiğinizde konforu hissedeceksiniz. Sonra da başka bir gemiyle yolculuk edip etmeyeceğinize siz karar vereceksiniz..
Sefer sıklığı nasıl olacak?
İlk etapta diğer gemimiz gelinceye kadar Haziran ayı içinde sefer düzeni oturmuş olacak. İkinci gemimiz geldiğinde, 1 Temmuz – 15 Eylül tarihleri arasında her gün her sabah ve her akşam karşılıklı iki sefer yapmayı planlıyoruz.
Daha sonra?
Elbette düşük sezonda da düzenli seferlerimiz olacak. Özellikle feribot yani arabalı gemimizle yapacağız. Ayvalık- Midilli hattında bunu oturttuk. Burada bu konuda bir sıkıntı olduğunu tespit ettik. Arabasıyla karşıya geçen yolcu, bir gün daha fazla kalmak istediğinde, ertesi gün feribot olmadığını, 2-3 gün daha adada zorunlu kaldığını, ya da Midilli üzerinden Türkiye’ye döndüğünü öğrendik. Bizim seferlerimiz düzenli olacak, giden araçlı yolcu dönüş kaygısı yaşamayacak..
Şunu diyebilir miyiz? Araçla Sakız’a gitmeye çekinen bundan sonra rahat olsun..
Aynen öyle. Ayvalık- Midilli hattında araçlı geçişler bu hatta oranla çok daha fazla. Adada kiralık araç sıkıntısı, sigorta, benzin problemleriyle uğraşmaktansa, yolcumuz kendi aracıyla geçmeyi tercih ediyor. Bu hatta da bunu gerçekleştireceğiz..
Peki size Çeşmeliler adına başarılar diliyoruz, umarım Çeşme turizmine katkınız olur..
Bu konuda hiç endişeniz olmasın. Sakız’a geçmek isteyen mecburen Çeşme’ye gelmeyecek mi? Gelirken veya dönüşte Çeşme’de bir yemek yese, bir eğlence mekanına gitse, hatta daha sonra da, birkaç gün konaklasa, bundan kim kazanır? Elbette Çeşmeli. Belki de Çeşme’de tatil yapmak hiç aklında yokken, sadece Sakız’a geçmek için Çeşme’ye gelen burasını gördükten sonra fikrini değiştirse ve tatil için de Çeşme’yi tercih etse kim kazanır? Bunları da düşünelim lütfen. Çünkü Çeşme, bir kez gelenin mutlaka bir kez daha gelmek isteyeceği kadar mükemmel bir tatil beldesi. Türkiye’nin göz bebeği. Bizim Sakız seferlerimiz Çeşme turizimine ancak ve ancak katkı koyar..