Çeşme Aktüel

Fizik tedavinin termalle sinerjik etkileşimi mucize yaratıyor

Fizik tedavinin termalle sinerjik etkileşimi mucize yaratıyor
142 views
03 Eylül 2016 - 12:23

Dr. Alpaslan Coşkun: Çeşme bölgesinde denize yakın noktalarda tuzlu çıkmakta. Aslında deniz suyu da mineral açısından zengindir. Termal su ile deniz suyunun karışarak birlikte olması ise oldukça faydalı ve Çeşme için büyük bir avantaj. Biz bazı sunumlarımızda, bölgemizi anlatırken Çeşme’nin termal suları için; “Hem denizin, deniz suyunun minerallerini taşıyor, hem de kendi yeraltı mineralleriyle beraber geldiği için çok değerli” diyoruz..

Adını, Troya kentine saldıran Miken kralından alan Balçova Agamemnon Kaplıcaları, Homeros’un destanlarında ve coğrafyacı Strabon’un eserlerinde yer verildiği gibi, antik dönemlerden bugüne uzanan yüzyıllar boyunca şifa merkezi olarak kullanılmış..

Fulya Omaç: Ben burada gördüğüm fizik tedaviden ve gösterilen ilgiden oldukça memnun kaldım. Umarım gerekmez ama eğer fizik tedaviye ihtiyaç duyarsanız Kaya İzmir Thermal & Convention bünyesindeki DEÜ Hastanesi’nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Birimi’ni tavsiye ederim.. Ve umarım bir gün Çeşme’mizde de tıpkı Kaya İzmir Termal Otel’deki gibi modern aletlerle donatılmış, uzman ve güler yüzlü ekibiyle hizmet veren bir fizik tedavi merkezimiz olur..

Günümüzde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, bazı bakanlar, işadamları, yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği Kaya İzmir Thermal & Convention bünyesindeki kaplıcalar şifa dağıtmaya devam ediyor. 6 ay önce Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ile Hedef ABC Anonim Şirketi arasında yapılan protokolle, fizik tedavi hastaları bu otel bünyesinde hizmet veren rehabilitasyon merkezinden yararlanabiliyor.

BURADA 1+1=2 YAPMIYOR, TOPLAMDA 3-4 OLUYOR

Kaya İzmir Thermal & Convention bünyesindeki DEÜ Hastanesi’nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Birimi Başkanı Dr. Alpaslan Coşkun, kaplıca kürü ile fizik tedaviyi birleştirerek, üniversite – özel sektör işbirliğiyle afiliasyonunu (sağlık tesislerinin birlikte kullanımı) gerçekleştirdiklerini söyledi. Fizik tedavi hastalıklarının, çoğunlukla kas sistemlerinin farklı ve yanlış çalışması, ani hareketlerle kasların bir anda kasılması gibi nedenlerden dolayı oluşan eklem ve kemik iskelet sistemine uyguladığı baskılar olduğunu belirten Dr. Coşkun, “Bel ve boyun fıtığı, kulunç bu yüzden oluşur. Kas yırtılmaları ve kırıklarda, çeşitli romatizmal hastalıklar, eklem kireçlenmeleri, ortopedik cerrahi sonrası hastalıklar ve spor yaralanmalarında uygulanan fizik tedavi artı bir değerse, tedavi anlamında bir puanlık bir etkisi varsa, termal suyun kaslarda oluşturduğu yumuşama, o sertliği azaltması, gevşemeyi sağlaması da artı bir değerdir. Ama fizik tedaviyle termal suyun toplamı iki değer yapmıyor, hastada 3-4 değer gibi bir etki yaratıyor. Termal suyun içerisindeki minerallerin kas içine deri kanalıyla girip, kalsiyum, magnezyum gibi çeşitli elementlerin ve ısının da gevşetmesiyle, tedavideki etkileşme değeri böyle bir artışa neden oluyor. O yüzden termalle fizik tedavinin yan yana verilmesi, tek tek verilmesine nazaran çok daha sinerjik bir etkiyle, iyileşme sürecini yüksek oranda arttırıyor” diye konuştu.

TERMALLE TANIŞMAMIŞ HASTALARI TERMALLE BULUŞTURUYORUZ

Özel sağlık kuruluşlarından da SGK kapsamında da hizmet alınabilmesiyle birlikte, arz – talep koşulları gereği artık özel sağlık ve kamu sağlık kuruluşlarının alternatif hizmetler sunmaya başladıklarına dikkat çeken Alpaslan Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dokuz Eylül Üniversitesi Hizmet Alımı kapsamında, fizik tedavi ve hidroterapi kaplıca kür hizmet alım ihalesi vardı. Biz Hedef ABC olarak bu ihaleye katıldık ve kazandık. İzmir Kaya Termal’de, Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte SGK kapsamı çerçevesinde, hiçbir ek ücret almadan hastalarımıza 14 Mart 2016’dan itibaren hem fizik tedavi, hem de kaplıca kür – hidroterapi hizmeti vermeye başladık. Öncelikli misyonumuz; özellikle ekonomik ya da ulaşım olanakları gibi nedenlerle termalle buluşamayan vatandaşlarımıza bu hizmeti vermek. Ülkemizde halka açık, herkesin kullanabileceği termal alanlarımız maalesef yok. Genellikle beş yıldızlı, dört yıldızlı otellerde ve ücretli kaplıca merkezlerinde termal var. ‘Termal alanlar vatandaşlarımıza da açılmalı’ düşüncesiyle yola çıktık. SGK anlaşmasıyla vatandaşın gelip buradan hizmet almasını ve termal alanlardan yararlanmasını sağlamak birinci görevimiz. İkinci görevimiz ise; hizmet birimimize kendi olanaklarıyla ulaşamayan, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan kişilerin de evlerinden alınarak fizik tedavi merkezimizde SGK kapsamında tedavi olmalarını sağlamak. Bu hizmeti tam yatalak hastalar haricinde, fizik tedavi raporu almış tüm hastalara veriyoruz. Bu hizmeti şimdilik üniversite merkezli 15 km çaplı alanlardaki hastalara verebiliyoruz ama belediyelerle görüşmelerimiz sürüyor, bu alanı genişleteceğiz.”

AYDA 6 BİN 500 SEANS SUNABİLECEK KAPASİTEMİZ VAR

Alanında yetkin ve deneyimli 24 kişilik bir kadroyla şu anda günde yaklaşık 120 hastaya hizmet verdiklerini, ama 250 hastaya ayda 6 bin 500 seansa kadar fizik tedavi hizmeti sunabilme kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Dr. Coşkun, bu hizmetlerinin yanı sıra kür paketlerinin çok rağbet gördüğünü belirterek, “İşadamlarımız özellikle bir haftalık, 10 günlük kür tedavileri alıyorlar. Burada hem ruhsal detoksa giriyorlar, psikolojik rehabilite oluyorlar, hem de fizik tedavi alıyorlar. Ayrıca onlara relaksasyon (rahatlatma) tedavileri yapıyoruz. Kaplıcayla birlikte kendilerini 10-15 gün kamplara alıp, iş hayatlarına daha enerjik ve sağlıklı olarak dönmelerini sağlıyoruz” dedi.

Yarımada Lezzetleri
Çeşme nöbetçi eczaneleri

Çeşme Aktüel basın meslek ilkelerine uyar. Sitede yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitede yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu